Svin

Ekstremt billig løsning får syge grise på fode igen

Svinekonsulent
E-mail: aan@lmo.dk

En plastictønde med hul i toppen midt på staldgangen har givet en landmand en ekstra sygesti, hvor grise enkeltvis kan komme på højkant igen. ”Husk nu at grisene er ligeglade med, hvor dyr en løsning har været”, lyder det fra svinerådgiver.

På flere af de danske svinebedrifter kan der være flaskehalse i klimastaldene, da landmændene efterhånden har fået en ganske høj effektivt i soholdene.

Det var også tilfældet hos en af kunderne hos svinerådgiver hos LMO, Anders Peter Andersen, som var blevet udfordret på antallet af pladser til grise, der havde behov for et par dage i en sygesti.

”Der var imidlertid ikke plads til at anlægge nye sygepladser i stalden, og derfor måtte vi udnytte de mange kvadratmeter, der var på staldgangen. Løsningen er blevet en sygesti i miniatureudgave, som i sin enkelthed består af en plastictønde med hul i toppen, hvor grisen kan kravle ind. Plastictønden er placeret på et blødt underlag, så de ikke får træk”, siger svinerådgiver Anders Peter Andersen og fortæller, at grisene i den lavpraktiske sygesti også har adgang til foder og frisk vand.

”Det giver en hule, hvor grisene kan holde sig varme eller svale sig, og den lever op til alle lovgivningens regler. Samtidig er det værd at bemærke, at det er gjort med en løsning, der måske kan klares for beskedne 150 kr. Og nogle gange er det altså ikke nødvendigt at bruge store penge på noget, der kan klares for det halve – grisene er jo ligeglade med, hvor dyr en løsning har været”, siger han.

Foto: Anders Peter Andersen, svinekonsulent LMO

Bliver hurtigere raske

I første omgang var landmanden en anelse skeptisk over for løsningen. Men allerede dagen efter den nye løsning blev afprøvet, havde grisene indfundet sig i hulen.

Hvor svineproducenter kan døje med, at stærkere grise i sygestierne kan tryne de svageste, undgår man med løsningen her i grove træk det problem, fortæller Anders Peter Andersen.

”Ved at bruge tøndemodellen her, så har du en ministi, hvor der er færre grise, og de slipper for den unødige stress ved, at de stærke jorder de svage. Ved at placere de svageste for sig selv, forbedrer vi den hastighed, det kræver, førend de får det bedre. Det er tilfældet her”, siger han og oplister et par gode råd, hvis man som svineproducent gerne vil benytte sig af metoden her.

  • Vask tønden grundigt, inden der skæres hul i den - uanset hvad den har indeholdt
  • Sikr dig at tønden ikke skæres, så stabiliteten forringes
  • Måtten, som tønden skal stå på, skal passe med gangbredden, da der bliver træk, hvis tønden kommer til at stå helt eller delvist på spalterne
  • Monter en rigtig vandventil på gangen i stedet for at benytte et løst trug - god vandadgang virker
  • Det er ikke en kunst at fylde grisene i sygestien, men det er en kunst at få dem ud igen!