Byg

Konsulentens fem gode råd til at undgå varmestress og øge mælkeydelsen

Sommervarmen giver dårligere mælkeydelse hos malkekøerne. Men det er ganske lige til at rette op på.
Bygningsrådgiver
E-mail: nvh@lmo.dk

Varmestressede køer giver dårlig mælkeydelse og dermed dårligere bundlinje. Men det er ganske lige til at undgå dovne køer i sommervarmen, fortæller bygningsrådgiver.

Ligesom vi selv kender til at blive dvaske og ugidelige, når solen bager, så kan køer også risikere at få det for varmt, når temperaturen stiger henover sommeren.

For køer kan det resultere i varmestress, fordi de har svært ved at komme af med varme. I sidste ende kan det medføre, at de æder mindre og giver en tilsvarende lavere daglig ydelse.

Det var et problem i sommeren sidste år, hvor flere mælkeproducenter oplevede et fald i ydelsen, en stigning i celletallet og ikke mindst dovne køer, der ikke spiste, som de plejede. Og med tanke på, at vi muligvis kan se frem til endnu en varm sommer, kan der derfor være god forretning i at sørge for, at køerne kan holde temperaturen nede, fortælloer Niels Vitus Hampholt, bygningsrådgiver hos LMO, der har stor erfaring med varmestress i stalden.

”Overordnet set handler det om, at man som mælkeproducent sørger for, at koen har mulighed for at komme af med varmen. Det gør både noget godt for køerne, og det giver i sidste ende flere kroner på bundlinjen”, fortæller Niels Vitus Hampholt.

”Derudover opfordrer vi landmændene til at tjekke foranstaltningerne på bedriften allerede omkring maj, så de er klar til sommeren. Det inkluderer eksempelvis, at man sikrer sig, at den flere år gamle ventilator rent faktisk fungerer, og at nettene ikke er snavset til og stoppede”, siger Niels Vitus Hampholt.

Sådan undgår du varmestress

Han opstiller her en række konkrete råd til mælkeproducenter. Først og fremmest handler det ifølge rådgiveren om at få tjekket følgende:

  1. Sørg for at køernes vandkar er rene, og at drikkevandet er rent. Bakterier trives nemlig i varmt vand, og når 200 køer stikker snuden ned i lunkent vand, spreder bakterierne sig hurtigt.
  2. Sørg for, at der er masser af luftskifte i stalden – der skal både frisk luft ind i stalden, og den skal kunne ventileres ud igen. En forurenet luft i stalden med høje temperaturer og høj luftfugtighed gør det sværere for køerne at komme af med varmestressen.
  3. Overbrus jævnligt køerne med vand, gerne ved foderbordet. Det kan med rette være hvert femte minut, hvorefter det så skal blæses af igen.
  4. Bland foderet oftere og minimum to gange i døgnet. Det gør, at der ikke samles varme i foderet, og det bliver mere frisk. Derudover bør man også tilsætte ekstra salt og E-vitamin til blandingen, da det hjælper på fordøjelsen. Tilsvarende kan man også afhjælpe med udefodring.
  5. Gør noget for at ændre på rutinerne, så du er mere opmærksom på, om køerne har det for varmt – tjek dyrene oftere, end du har gjort førhen.

Vil du vide mere?

Bygningsrådgiver
E-mail: nvh@lmo.dk