Planteavl

Overblik: Dit kemiskab har ændret sig - vær opmærksom

Planteavlskonsulent
E-mail: chf@lmo.dk

Antallet af kemifirmaer til levering af plantebeskyttelse er igen blevet mindre, og derfor sker der noget på hylderne hos leverandørerne og hjemme hos dig.

Når et firma bliver opkøbt, skal der i langt de fleste firmaer frasælges noget for at undgå monopoler, og her er rigtig mange af minimidlerne havnet i 2018.

Det betyder, at de gamle midler bliver forbudte og midlerne får nyt navn hos et andet firma. Normalvis går der 18 måneder fra, at midlet er blevet afmeldt, til det er forbudt, og derfor er der god grund til at få tjekket sit kemiskab en ekstra gang.

Nogle af midlerne, som er ramt i denne omgang, er midler fra Dupont – Ally SX, flere udgaver af Express, varianterne af Harmony, Safari, Avaunt og Steward alle med udløb 1. december 2019.

Disse midler er overtaget af FMC, og de bliver markedsført i 2019 med nye navne – i tabellen er de gamle og nye navne og registreringsnumre.

Disse ændringer betyder, at du som bruger af midlerne skal være ekstra skarp, når der skal ny kemi hjem.

Det skyldes, at der stadig er en stor del af de gamle midler på markedet, og der er mulighed for, at der kommer et godt tilbud på produkterne for at grovvaren ikke skal stå med et produkt, der hverken kan returneres eller sælges.

Stil krav til din grovvare

Opfordringen til dig som indkøber er kun at købe det ind, der skal bruges i indeværende sæson, så du slipper for en tur til genbrugspladsen med for meget kemi den 30. november 2019.

Samtidig må du gerne stille krav til grovvaren om, at det skal være de nye og godkendte produkter, du får hjem, hvis du ikke skal bruge det hele i år.

Når det nye kemi så kommer hjem på hylderne, så sørg for i bedste supermarkedsstil at få flyttet de nye produkter bagerst på hylden og det gamle forrest, så det kan blive brugt først. På den måde undgår du at stå med en masse gamle sjatter.

Tjek gyldigheden på app’en

En god måde til at få tjekket midlernes gyldighed er med appen Kemitjek.

Her kan både scannes stregkoder og indtastes registreringsnumre for at se godkendelsen af midlet. Helt lavpraktisk fungerer det som stoplys med en grøn farve – kør, orange – kør lidt endnu, rød – stop.

Kemitjek fungerer på både Iphone og Android og koster knap 100 kr. om året.  Din planteavlskonsulent kan hjælpe dig i gang med at bruge appen, eller I kan tage en tur i kemirummet sammen og se status.

Oversigten her er desværre kun et øjebliksbillede, da der er mange midler, hvor godkendelsen udløber i 2019 og derfor skal revurderes. Det gælder særligt mange svampemidler. Vi kan eksempelvis med sikkerhed også sige, at Bumper og Armure heller ikke er med til sæsonen 2020.

 

Gammelt navn

Gammelt reg. nr

Nyt navn

Nyt reg nr.

Ally SX

3-166

Ally 20 SX

11-73

Express SX

3-177

Express 50 SX

11-69

Express Gold SX

3-182

Express Gold 33 SX

11-66

Harmony Plus SX

3-185

Harmony Plus 50 SX

11-64

Harmony SX

3-169

Harmony 50 SX

11-72

Safari

3-153

Safari 50 WG

11-76

Avaunt

3-179

Avaunt 150 EC

11-68

Steward

3-173

Steward 30 WG

11-71