Assist

Sådan hyrer du din næste medarbejder

Grundlaget for en god ansættelse er, at man som arbejdsgiver har en klar idé om, hvad medarbejderen skal kunne.

Af Steen Jakobsen, partner Assist

Telefon 2518 5710
Mail stj@assistconsult.dk 

God arbejdskraft hænger ikke på træerne i dansk landbrug, og hvis en dygtig medarbejder stik imod forventning forlader bedriften, kan det være svært at fylde det mandskabsmæssige hul.

Men grundlæggende er der to måder, hvorpå man som landmand eller driftsleder kan gribe jagten på en ny medarbejder an på.

Det fortæller Steen Jakobsen, partner hos Assist Consult, der er et nyt forretningsben under LMO. Han står bl.a. for rekruttering i og uden for landbruget.

”Den gængse måde at søge nye medarbejdere på er at slå stillingen op gennem en helt almindelig jobannonce på forskellige jobportaler eller fagmedier. Derudover kan man høre sine medarbejdere eller kolleger i branchen om de kender en, der kender en”, fortæller han og peger på den anden og noget nemmere måde.

”Derudover kan man få en ekstern virksomhed eller rekrutteringsekspert til at klare processen. På den måde slipper man for helt at skulle tænke på at formulere stillingsbetegnelser, finde oplagte steder at få dem ud, tage imod ansøgninger og foretage samtaler. Alt det praktiske bliver klaret, så man i bund og grund bare skal vælge den bedste kandidat til samtalen og efterfølgende sætte den sidste underskrift. Så sikrer man sig også mod, at en beslutning bliver taget på mavefornemmelsen – den skal være faktabaseret, for at det holder i det lange løb,” siger han. 

Bløde værdier er alfa omega

Steen Jakobsen peger på, at det essentielle for landmanden – og andre ejere, som mangler nye kræfter – udpeger de kvaliteter, som nogle af deres bedste medarbejdere tidligere har haft.

”Skriv de ting ned på et stykke papir, som man lægger vægt på af både faglige og personlige kvaliteter. Det er oftest det, man vil have mest succes med,” siger han og fortsætter:

”Det er vigtigt, at man ikke bare tager til takke med at sige, at vedkommende skal være god til at passe grise eller køre traktor. Det handler i høj grad også om de bløde kvalifikationer, altså hvordan vedkommende passer ind med de andre medarbejdere på bedriften. Det fordrer et godt arbejdsmiljø, og det er bl.a. noget af det, der holder på medarbejderen”, fortæller Steen Jakobsen.

Og det er netop typisk på det menneskelige plan, at problemer kan opstå.

”Den største kilde til jobskifter er, hvis ikke der er et personligt match mellem lederen eller de øvrige medarbejdere. Hvis alle medarbejdere er i 20’erne og udfarende, nytter det ikke, at den nye er 55 år og sidder i hjørnet – det kan ingen være tjent med”, siger han.

Få en rekrutteringskonsulent

I Assist Consult tilbyder Steen Jakobsen en lang række konsulentydelser, herunder også salg af robotløsninger og netop rekrutteringsforløb inden for landbrug og det generelle erhvervsliv.

Hos et rådgivningsforløb i Assist Consult får man som landmand besøg på bedriften, hvor man bliver enige om, hvad det er for en medarbejder, der mangler.

Dernæst udformer konsulenten stillingsannoncen og står for at lægge den op og genne kandidater til landmanden. Derudover kan konsulenten også stå for at granske kandidatbanker, screene og teste eventuelle kandidater, ligesom han kan afholde samtaler.

”Hvis vi styrer processen, tager det typisk 3-4 uger at finde en medarbejder. Men det er meget forskelligt, og nogle gange kan vi gøre det langt hurtigere”, siger Steen Jakobsen.

Lyst til nyt job? Kom i kandidatbanken

Som led i at få så bredt et ansøgerfelt til ledige stiller som muligt, har Assist Consult oprettet en kandidatbank, som Steen Jakobsen opfordrer alle landbrugsmedarbejdere at blive en del af. Her vil man som kandidat kunne blive kontaktet, hvis en arbejdsgiver mangler en medarbejder. 

I kandidatbanken er man oprettet helt og aldeles anonymt. 

"En del af jobbene i landbruget bliver besat uden, at de overhovedet bliver slået op, men de bliver besat gennem en rekrutteringskonsulent. Ved at være en del af kandidatbanken har man mulighed for at få et af disse jobs", siger Steen Jakobsen.